Drukuj

BROFAKTURA- i my tam byliśmy, piwo piliśmy

Artykuły: Redakcja
Brofaktura
Brofaktura
To już pewne: od soboty 25 października 2014 roku Siedlce staną się miastem piwnym. Tego dnia rozpocznie działalność Brofaktura, czyli pierwszy browar restauracyjny. Co to będzie za miejsce? Dziennikarze Kultury Siedleckiej sprawdzili to osobiście.

Hala Targowa przy ulicy Armii Krajowej niszczała od lat. Dopiero ostatnie lata i decyzja o sprzedaży nieruchomości prywatnemu inwestorowi uratowały ją od ruiny. Na parterze wyremontowanego budynku powstał sklep. O tym, co ma powstać na piętrze początkowo plotkowano, potem informacje zaczynały się potwierdzać, aż wreszcie ogłoszono oficjalnie: powstanie tu pierwszy siedlecki browar. Dziś do otwarcia zostało kilka dni. Redakcja Kultury Siedleckiej miała okazję zajrzeć za kulisy i zobaczyć, czego będzie można spodziewać się w Brofakturze.

Świeże, warzone na miejscu piwo, początkowo zagości w trzech podstawowych stylach: pils, pszeniczny oraz dunkel (czyli ciemny lager). Co ciekawe, piwowarzy obi
Brofaktura
Brofaktura
ecują, że oprócz tych piw także będą warzyć piwa w innych, nowoczesnych i ciekawych stylach (takich jak np. IPA). Podczas naszej wizyty przedstawiono nam nazw piw, które czekają w beczkach na gości. Będą to kolejno: Kupieckie, Roskoszne i Szumne.

Nie mniej ważną część Brofaktury tworzy restauracja. Przestronna sala jadalni zakończona jest z jednej strony przeszkloną ścianą, za którą można zobaczyć kuchnię, a z drugiej błyszczącymi miedzią kadziami browaru. Trzecia to doskonale wyposażony koktajlbar.

Mieliśmy okazję spróbować, jak smakują piwa i dania znakomitego mistrza kuchni. Tu jesteśmy zgodni: nowa restauracja może być jednym z ciekawszych kulinarnie miejsc w Siedlcach.


strona główna | e-kultura | kalendarium | relacje | kontakt | linki | stowarzyszenie tutajteraz | polityka prywatności
Copyright 2010 © stowarzyszenie tutajteraz. All rights reserved.
Powered by Projektowanie stron Siedlce
Strona wygenerowana w 0.009 sekund